Prima pagină > Politica > Referendum 2012

Referendum 2012


După cum am scris într-un articol recent (https://tonycriste.wordpress.com/2012/07/07/romania-2012-democratie-originala/), nu voiam să mă prezint la vot, explicând şi de ce. Peste câteva ore se deschid urnele, timp de gândire a mai rămas puţin, sper să vă fie noaptea un sfetnic bun. În ceea ce mă priveşte, am decis,  fără prea mult entuziasm, să mă prezint totuşi la vot. Cred că rândurile de mai jos, scrise de sociologul Mircea Kivu în „România Liberă”: http://www.romanialibera.ro/opinii/comentarii/de-ce-voi-vota-nul-la-referendumul-de-duminica-271554.html exprimă foarte bine  atitudinea mea şi nu numai. Redau mai jos pasajele importante în acest sens: „Aşa cum a fost înfăptuită, suspendarea care face posibilă demiterea a fost rezultatul unui abuz de forţă. Curtea Constituţională a lăsat la latitudinea Parlamentului aprecierea existenţei şi a gravităţii încălcărilor Constituţiei de către preşedinte, dar nu putem trece cu vederea şirul de acte de forţă care au făcut posibilă declanşarea suspendării. Nu putem trece cu vederea nici tendinţele actualei majorităţi de a schimba conducerile tuturor instituţiilor statului, de la televiziunea şi radioul public până la Avocatul Poporului şi preşedinţii Camerelor, având ca unic argument majoritatea (una ilegitimă, la fel ca cea precedentă, ambele obţinute în urma unor trădări, nu ca rezultat al unui vot popular). Nici plângerea penală pentru delictul de opinie nu poate fi pierdută din vedere, ea constituind un periculos precedent. Dictatura majorităţii nu trebuie confundată cu democraţia, nici când a fost practicată de PDL şi cu atât mai puţin de către USL, care a criticat-o copios din opoziţie. Acesta este motivul pentru care voi ştampila NU sub întrebarea privind demiterea.


Traian Băsescu a abuzat, în opinia mea, de poziţia sa în 2009, atunci când a refuzat numirea lui Klaus Iohannis, susţinut de o largă majoritate parlamentară, în funcţia de prim-ministru. A preferat să legitimeze traseismul politic ca instituţie atunci când a chemat la consultări aşa-zisul grup al parlamentarilor independenţi (la vremea respectivă nici măcar grup parlamentar), în realitate o sumă de trădători. Între timp, grupul respectiv, devenit partid parlamentar niciodată votat, s-a întors împotriva sa, dar asta e altă poveste. Îl consider principalul vinovat pentru că pe scena politică dialogul a fost înlocuit de conflict, iar adversarii au devenit duşmani. Recentele sale declaraţii („Primul lucru pe care îl fac după întoarcerea la Cotroceni va fi să cer instituţiilor statului ca cei responsabili de drama prin care trece România să fie făcuţi responsabili în faţa legii”) mă fac să cred că încă doi ani cu Traian Băsescu la Cotroceni ar fi dominaţi de conflict şi crize politice. În schimb, demiterea ar deschide calea unei competiţii în care vom judeca cine merită şi cine nu merită să devină preşedinte. Acesta este motivul pentru care voi ştampila DA.

Cu două ştampile, votul meu va fi nul. Atunci, de ce nu stau acasă? Pentru că nu vreau să mă situez, în felul acesta, în tabăra susţinătorilor lui Traian Băsescu. Nu accept logica „dacă cei de la USL sunt răi, atunci trebuie susţinuţi ceilalţi”. M-am plictisit să aleg răul cel mai mic. Cred în necesitatea curăţirii actualei clase politice, iar această operaţie trebuie începută chiar de la vârf.”

Recomand lectura întregului articol.

P.S.: Dacă tot suntem la capitolul recomandări, uitaţi-vă şi aici: http://www.ziare.com/regele-mihai/principesa-margareta/invitatii-ziare-com-alina-mungiu-pippidi-la-ce-ar-fi-bun-un-rege-1180821

Reclame
 1. Good game, Felicia
  29 Iulie 2012 la 0:51

  Daca vei stampila NU nu faci decat sa MUSTI MOMEALA USL
  Asta vor ei

  TREBUIE SA FIM CLARI
  Exista doar 2 variante LOGICE la referendumul asta

  A. Daca crezi cu adevarat ca Basescu e un nenorocit MERGI la vot
  B. Daca crezi ca USL-ul e o gasca de ordinari care vor sa puna mana pe putere dar care NU AU FOST IN STARE SA ARATE VREUN ARTICOL din constitutie pe care Basescu l-a incalcat atunci STAI ACASA.

  ‘Ai dreptul de a merge SAU NU la referendum. Nu musca momeala ordinarilor astiora

  DE CE SA MERGI LA REFERENDUMUL ASTA?? banuiesc ca acum cativa ai si TU ai votat parlament unicameral, de ce nu tine cont USL-ul de votul tau??
  Cum indraznesc sa ma cheme ei pe mine IAR la un refrendum dupa ce au zis clar ca pe ei nu ii intereseaza ce am votat eu la referendumul trecut?

  A se intelege foarte CLAR: nu sunt basista, USL=PDL=aceeasi MIZERIE
  Dar ce fac astia de la USL nu e decat lacomia lor de a pune mana pe TOATA PUTEREA

  –Cu drag, Felicia

 2. 29 Iulie 2012 la 9:52

  Vedeţi, lucrurile sunt un pic mai nuanţate, eu nu cred ca Basescu este „nenorocit”, tot aşa cum nu cred ca toti cei de la USL fac parte dintr-o „gaşcă de ordinari” etc.
  Nu, nu am votat pentru Referendumul facultativ pentru reducerea numarului de parlamentari, consider ca Unicameralul este o prostie în România. Tradiţia noastră democratică, aşa subţire cum e, a promovat Bicameralismul. Tot prostie este însă, să ai aceleaşi atribuţii la ambele Camere. Parlamentarii pot să fie bine merci şi 300, deşi ar fi mai bine să fie 301 sau 299. Vedeţi, lucrurile sunt un pic mai complexe.
  Cred că cea mai potrivită soluţie ar fi următorul regim politic: monarhie constituţională, bicameralism, federalism fiscal.

 1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: