Prima pagină > Istorie, Politica > „Moştenitorii” lui Coposu

„Moştenitorii” lui Coposu


Redau  mai jos un articol scris de Mihai Dorin în Ziarul de Iaşi. Am considerat că merită redat integral, din păcate face o radiografie dură a situaţiei în care a ajuns partidul nostru, PNŢCD:

Seniorul

Seniorul

„Mostenitorii” lui Coposu

AUTOR: MIHAI DORIN
DATA PUBLICARII: 04/12/2012

Trista ironie a istoriei recente face ca o gasca de personaje cu trecut deocheat – a se citi manevre oculte si salturi sprintare de la un partid la altul – sa se catere, asemenea iederei, pe corpul plapand al PNTCD, partid „lucrat” temeinic de PD in anii guvernarii CDR si recuperat mai nou, gratie lucraturii cuplului maruntilor napoleoni ratati – Milut & Pavelescu – si livrat la pachet cu altii in bratele maestrilor din umbra. E binecunoscut apetitul pedistilor de a distruge partidele istorice. Prin celebrul grup de la Brasov, le-a reusit opera cu PNTCD (aproape toti actorii loviturii au fost recuperati de PD), ca mai apoi sa incerce, fara succes, si cu PNL. Dupa ce din PNTCD a ramas doar umbra partidului de altadata, pedistii si-au amintit ca acesta are un blazon istoric redutabil, care le-ar putea fi de folos la o adica. Au identificat fara dificultate cele doua personaje, carora le-au alimentat complexele megalomane, i-au sustinut sa acapareze partidul, pentru ca justitia noastra oarba si bine teleghidata sa-i instapaneasca peste o stampila si peste mostenirea lui Coposu. Numitii s-au pus pe treaba, au exclus pe toti vechii membri ai partidului, dintre care unii cu un trecut demn de manualele de istorie a neamului, l-au inundat cu neaveniti ridicoli, dintre care unii urlau „patriotic”, la inceputul anilor ’90, impotriva lui Coposu. Astfel epurat, partidul a fost pus la remorca PDL si a lui Traian Basescu, pentru ca la aceste alegeri, pe listele lui sa apara o cohorta de exemplare cu evolutie nefinalizata in lantul trofic al politicii de balamuc. Putini stiu ca venerabilul Ion Diaconescu insusi, care a facut eforturi admirabile sa-i aduca la ordine, aratandu-le in final obrazul, a sfarsit prin a fi exclus din partidul pentru care a patimit 17 ani de temnita grea, de nimeni altii decat de cei doi cerberi.

Vremea eroilor in politica a apus, desigur. Cati mai respecta sacrificiul demn al lui Iuliu Maniu, fauritorul Unirii de la Alba Iulia? Sau, mai simplu, cati romani mai simt cu adevarat ca merita sa-ti iubesti patria si neamul, in vremea in care acestea au ajuns de ocara, biete jucarii in mana unor pigmei rapaci? Poate si vremea PNTCD-ului sa fi trecut, daca i-a fost scris sa ajunga pe mana unor asemenea ipochimene. Il poate asocia vreun roman cu minte limpede si judecata dreapta pe transpartinicul Pavelescu, gratulat mai acum cativa ani de actualul lui stapan de la Cotroceni, cu apelativul nimicitor – „unul mic cu capul mare” – ca ar avea fie si cea mai palida legatura cu scaunul pe care au stat odata Maniu, Mihalache ori Coposu? Desfid pe oricine ar incerca sa ma convinga de contrariu.

In partid nu se mai regasesc in acest moment, datorita jocurilor oculte a celor doi stapanii mentionati, nici distinsele surori ale lui Corneliu Coposu, nici Doina Cornea, nici elitistul grup al monarhistilor, nici senatorii-fosti detinuti politici -, nici gruparea greco-catolicilor ardeleni, ce pastreaza in suflet icoana martirului Iuliu Maniu. Nimic, asadar, din zestrea istorica ori din zestrea de credinta si suferinta a partidului. Lui Basescu i-a reusit ceea ce n-a putut cu liberalii: sa promoveze un grup de frustrati megalomani, care au golit de sens si de continut partidul. Caracterul a cazut secerat in confruntarea inegala cu smecheria felina si abilitatile de alcov. S-a mai vazut in istorie.

Dupa chipul si asemanarea lor, partidul a fost inundat cu personaje nebuloase, carieristi de profesie, de nu, pe alocuri, de caraghiosi demni de pana lui Caragiale. Pe la Iasi, a fost promovat din aceeasi zona oculta un personaj deocheat, care si-a facut veacul, dar mai ales mendrele, pe la Medicina. Colegii si studentii lui ar avea multe de povestit. Nu are absolut nici o legatura cu partidul, in afara celei de obedienta fata de tandemul Milut-Pavelescu. Candideaza acum, umar la umar cu ridicolul ginerica, unul la Iasi, celalalt la Botosani. Nici nu se putea decat in familie. Aud ca emulul merge prin satele botosanene incalecand un Porsche. Asa da, taranisti! Pe la Arad, Mihai Neamtu – si el taranist de ziua a saptea – se da de ceasul mortii sa-i convinga pe alegatori ca e urmasul lui Ratiu. Jalnica tragedie, stimabile! Ca sa fiu sincer, m-am iluzionat o vreme ca ai caracter. Cum se mai iluzioneaza unii ca trecerea timpului aplatizeaza memoria? Pe fapta si pe amintirea lui Coposu se catara azi, indecent, personaje demne de a fi ignorate. Sper ca electoratul sa nu confunde blazonul cu impostura.

Articolul original îl găsiţi aici: http://www.ziaruldeiasi.ro/opinii/mostenitorii-lui-coposu~ni95m2

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: