Prima pagină > Agricultură, Foto, Istorie, Social, Vie si vin > Curs ONAV. De la alb la roşu

Curs ONAV. De la alb la roşu


O altă zi de luni, o nouă lecţie despre vin şi universul lui. Luni 18/02/2013 o nouă seară ONAV a cursului de degustător s-a desfăşurat la Azienda Agricola Vicentini Agostino, San Zeno di Collognola ai Colli (VR), Italia. Enologul „de serviciu” a fost Giovanni Ponchia, care ne-a vorbit despre vinificarea „in bianco”. A urmat apoi degustarea, vinuri oferite de gazdă spre a fi „judecate” de cursanţi şi îndrumătorii lor: Soave DOC 2012 (care încă nu se află pe piaţă, am fost noi printre primii care l-am gustat, o să-l găsiţi la Vinitaly în acest an cu siguranţă), un Soave Superiore DOCG 2011 şi bineînţeles Recioto di Soave 2011. Vinurile au trecut testul cu succes, încântându-ne simţurile. Am remarcat grija deosebită a acestor producători pentru calitate, ne spuneau că în anii mai slabi din punct de vedere calitativ au renunţat să producă „Recioto” pentru că ar fi ieşit un produs slab. De asemenea, trebuie amintită iniţiativa  lor interesantă: „înfiază” un butuc! Ei îţi dau posibilitatea de a „înfia” un butuc de vie, poţi să îl urmăreşti cum se dezvoltă peste an iar toamna să ai o sticlă cu numele tău. Câteva imagini mai jos:

Miercuri 20/02/2013 lecţia s-a desfăşurat la Trabucchi d’Illasi, un producător „convertit” la Bio încă din 1993, enolog Fugatti Cristina, la rândul ei producător de vin la ROENO, Belluno Veronese (VR). Tema lecţiei, vinificarea „in rosso”, tocmai potrivită pentru vinurile oferite spre degustare de gazde. Această seară rămâne una de referinţă, Trabucchi d’Illasi fiind un concept integral bio: gândiţi-va că pivniţa de vinuri este săpată sub dealul pe care se află casa în care locuieşte familia Trabucchi, proprietara de câteva generaţii a firmei, în acest fel nu este nevoie de o clădire anume pentru activităţile productive, iar peisajul nu este afectat deloc. De altfel vila familiei se află într-un loc încântător pe un deal înconjurat de măslini şi viţă de vie, lângă vilă se află o biserică (probabil privată), San Colombano.  Pentru mutarea vinului se folosesc cât mai puţin pompele, se foloseşte forţa gravitaţiei, lucrându-se pe diferite etaje, pentru a „agresa” vinul cât mai puţin cu putinţă, acest procedeu se găseşte şi în România la crama Rotenberg. (Şi probabil şi în alte locuri). În cadrul degustării: Valpolicella din 2011, Valpolicella Superiore 2007, Amarone 2006 şi Recioto Rosso din 2006. Aşadar, dacă luni la Vicentini Agostino a fost o seară complet „albă”, la Trabucchi paharele s-au înroşit cu aceste vinuri extraordinare. S-au înroşit şi obrajii, puţin că deh, alcooltestul nu iartă. Iar sufletul s-a umplut de bucurie, pentru că vinurile familiei Trabucchi sunt într-adevăr excepţionale. Mai jos câteva imagini de la curs, din pivniţă, precum şi din camera unde sunt puşi strugurii la uscat. I-am gustat, vă asigur că vinurile produse din ei vor respecta blazonul familiei şi pe viitor:

 

Anunțuri
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: