Prima pagină > Agricultură, Foto, Social, Vie si vin > Curs ONAV. Alb, roşu, „bollicine”

Curs ONAV. Alb, roşu, „bollicine”


O săptămână plină pentru cursanţii ONAV. Trei lecţii în tot atâtea zile.

Lecţia de luni, 25/02/2013 s-a ţinut la crama „Sandro de Bruno” din Montecchia di Crosara, (VR), un nume compus însemnând „Sandro al lui Bruno”, fiul lui Bruno, ceva de genul supranumelor ce se dau şi în satele noastre din Sălaj, eu însumi fiind „pruncu’ lu’  Mitruţa Miculaii  Tioşchii” şi „a Monichii Mitru’ lu’ Tudoş”. Ar fi interesant un studiu despre acestea, până îi mai avem printre noi pe cei din generaţiile de dinaintea noastră. Întorcându-ne la lecţia de luni seara, condusă de  dr. Enzo Corazzin, a avut ca titlu „Lecții de viticultură” . S-au tratat şi aspecte conexe, precum impactul viticulturii asupra mediului înconjurător etc.

A urmat degustarea de vinuri, oferite de gazde: Durello 2010, Soave Colli Scaligeri 2010, Durello („fermo”) 2007, precum şi cireaşa de pe tort (sau vişină, funcţie de gusturi), Recioto 2007. Degustarea a fost (plăcut) întreruptă de o farfurie de „risotto” (orez) preparat cu vinul produs de gazde de către doi sommelieri. Vinuri bune, de menționat Durello ”fermo” (”oprit”), știut fiind că, de regulă, acesta sfârșește în spumant. În acest caz s-a optat pentru o învechire ”liniștită”. Din păcate, din motive ”logistice” nu pot afișa fotografiile făcute cu această ocazie  în articolul de față, dar se pot vedea apăsând aici.

Ziua următoare, marți 26/02/2013, am recuperat lecția pierdută din cauza zăpezii la crama ”Marion” din Marcellise, (VR). Paolo Menapace, enolog, ne-a vorbit despre stabilizarea, învechirea și îmbutelierea vinurilor. Cu tot ceea ce înseamnă asta: batonnage, sticle, barrique, dopuri, temperaturi, bentonită etc. Apoi a fost rândul gazdelor de la ”Marion” să demonstreze ce înseamnă lucrul bine făcut atât în vie cât și în pivniță: s-a purces la  degustarea vinurilor Valpolicella Superiore 2008, Cabernet Sauvignon 2008 și Amarone din același an. Vinuri elegante, deși corpolente, foarte bine echilibrate, o adevărată încântare a simțurilor. Fotografii doar apăsând aici.

Miercuri 27/02/2013 a fost rândul firmei Fongaro din Ronca (VR) să își ofere vinurile spre a fi ”judecate”, nu înainte de partea teoretică, lecția dedicată vinurilor ”speciale” spumante, obținute prin ”metoda clasică”și ”metoda Charmat”, condusă de enologul Giovanni Rizzotto. Vinurile degustate s-au  ”lipit” perfect de partea teoretică, firma Fongaro producând spumante din struguri biologici din soiul ”Durella”, comparabile cu Prosecco din Veneto sau cu Champagne-ul franțuzesc. Am avut la dispoziție două Fongaro Brut, unul refermentat în sticlă nu mai puțin de 30 de luni, iar celălalt nu mai puțin de 40 de luni. Precum și două Fongaro Pas Dose,  unul refermentat în sticlă nu mai puțin de 30 de luni, iar celălalt nu mai puțin de 48 de luni. Încă o dată, fotografiile se pot vedea doar prin intermediul unui link spre pagina de facebook a acestui blog, adică aici.

PS: ”Bollicine” numesc italienii cam toate vinurile spumante.

  1. ank
    15 Martie 2013 la 17:15

    Buuuune bollicinele!!!!

  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: