Prima pagină > Eveniment, Istorie, Politica, Social > Europarlamentare 2014

Europarlamentare 2014


După cum știți, în mai a.c. , vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Cetățenii români stabiliți în străinătate într-unul din statele UE pot alege să voteze pentru un candidat al partidelor din România (votând în secțiile organizate de oficiile consulare ale României),  sau pot vota un candidat al partidelor locale, dacă se înscriu pe listele electorale speciale.

operation vote

Pentru a putea vota un candidat al partidelor italiene (indiferent de ce naționalitate este candidatul), trebuie sa vă înscrieți pe aceste liste suplimentare până pe 24 februarie. Multe primării din Peninsulă au trimis zilele acestea scrisori cetățenilor români pentru a-i informa tocmai despre acest lucru. Diverse asociații românești din Italia se străduiesc să-i conștientizeze pe conaționalii noștri de dreptul lor de a vota. Dintre acestea remarc zelul unora, spre ex. Associazione Spirit Românesc sau Europaeus. Multe dintre aceste asociații și membrii lor o fac cu bună credință, din păcate avem de a face ca de obicei și cu gușteri, despre care am relatat acid în acest articol. De ce se implică gușterul, de ce vă imploră să vă înscrieți pe aceste liste ? Repet, tot respectul pentru românii implicați în politică pentru a îmbunătăți lucrurile din jurul lor, toată stima pentru cei care demonstrează italienilor (în acest caz), că românii pot și știu să se implice pentru a-și reprezenta conaționalii, pentru a-i apăra și pentru a le ridica standardul de viață.  Se bucură de disprețul și scârba mea (nu că asta i-ar deranja cu ceva),  comportamentul acelora care ”activează” în diferite asociații sau partide din Italia doar pentru a-și rotunji veniturile personale împărțind fluturași, făcând pe impresarii la diferite ”festicciole” românești, angajându-și rubedeniile prin ”pile” și relații în locuri de muncă, comisionând repatrierea conaționalilor morți în România etc. Pot face toate aceste activități bine-merci și fără a se da drept mari reprezentanți ai românilor, plângându-le de milă etc. Nu este nimic rău în a-ți dori să faci bani. Chestia e cum îi faci. Revenind la discuția noastră, pentru ce insistă acești gușteri să vă înscrieți pe listele care vă permit votarea candidaților italieni? E simplu: în acest fel, gușterul nostru  își va prezenta rezultatele în fața șefului lui. Partidul pentru care ”activează” mai câștigă un vot, iar el speră la o eventuală sinecură.

Avem apoi gușterul ”național”, întocmai cu cel descris mai sus, uneori, (în funcție de anotimp sau de campania electorală), este unul și același. Se deosebește de această dată doar prin faptul că o să facă propagandă politică pentru un partid din România. Nu vă deranjează acum pentru că nu îl interesează să vă spună că puteți alege candidații italieni, o să vă ”contacteze” mai încolo, la o dată mai apropiată de alegeri.

În altă ordine de idei, a vota candidații partidelor românești este un fel de ultimă legătură cu țara pe care am lăsat-o în urmă. A vota un candidat al partidelor italiene arată că sunteți integrat în țara unde ați ales să trăiți și că vă interesează cum vă poate influența viața de zi cu zi. Alegerea este a voastră, a noastră.  Din păcate, partidele românești și italiene la ora actuală, calitatea lor și a candidaților lor sunt îndoielnice. Dar despre candidați poate vorbim altă dată. Deocamdată, rețineți un lucru: dacă vreți să votați  candidații unui partid italian, înscrieți-vă pe listele electorale suplimentare de pe lângă primăriile localităților unde locuiți, până pe 24 februarie 2014. Dacă nu doriți acest lucru, puteți vota pentru candidații partidelor românești în cadrul secțiilor de vot organizate de Statul Român.

Vot bun!

Reclame
  1. Niciun comentariu până acum.
  1. No trackbacks yet.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: